…2,6 miljard euro is als bij toverslag verdwenen. Dit is niet meer serieus…

Groen reageert ontgoocheld op het akkoord van de federale regering. “De 2,6 miljard euro is als bij toverslag verdwenen. Dit is niet meer serieus. Er blijven veel vraagtekens over tal van maatregelen. Ook rond Arco zal er onzekerheid blijven. Er is wel 1 zekerheid: de uitkeringen zullen sneller dalen. Voor langdurig werkzoekenden wordt de arbeidsdeal een armoededeal. Voor eerlijke fiscaliteit is het blijkbaar echt wachten op een andere regering”, stelt Kristof Calvo, federaal fractieleider van Groen.

Calvo kijkt met verbazing naar de trucjes die de federale regering nu weer uit de mouw schudt om het tekort van 2,6 miljard weg te werken. “Het concept ‘technische correcties’ krijgt hier historische proporties. Op vlak van begroting blijkt deze regering geen hoogvlieger, ondanks de verkiezingsbeloftes. Verder is er geen spoor van het investeringspact, dat ons land en onze economie moet voorbereiden op de toekomst. Dat zou pas een historisch akkoord geweest zijn. De regering springt nu niet verder dan de schaduw van de kibbelende meerderheidspartijen”, vindt Calvo.

Groen vreest dat de arbeidsdeal vooral een armoededeal zal blijken voor langdurig werkzoekenden. Calvo: “De enige zekerheid nu is dat de uitkeringen sneller zullen dalen. Hoeveel lager wil men nog gaan? Mensen in de armoede duwen helpt hen niet aan een job. Armoede werkt niet.”

Lichtpunt zijn de maatregelen die werkkrachten richting knelpuntberoepen moeten leiden, zoals de outplacementpremie. “Hopelijk is die over 24 uur niet ingetrokken”, aldus Calvo. De grote afwezige in de deal van Charles Michel is naar jaarlijkse gewoonte milieu en klimaat. “Het is en blijft de blinde vlak van de regering. Michel 1 blijft zeker op dat punt de regering van de gemiste kansen”, besluit Calvo.