Sinds de val van de regering werkt de federale begroting op basis van voorlopige twaalfden. Door een amendement is de stemming daarvan voor de maanden november en december voor minstens een week uitgesteld. Ecolo-Groen zal volgende week bij de plenaire stemming, zoals voorheen, de voorlopige twaalfden stemmen, maar benadrukt wel dat deze situatie niet kan blijven aanslepen.

Fractieleiders Kristof Calvo (Groen) en Georges Gilkinet (Ecolo): “De moeilijkheden om een voorlopige begroting gestemd te krijgen maken heel duidelijk dat de situatie van lopende zaken echt niet houdbaar is. Het moet zo snel mogelijk duidelijk worden of de paars-gele formule met N-VA en PS levensvatbaar is of niet. Deze formule wordt nu al weken afgetast. Het moet vooruit gaan. Lukt paars-geel niet, dan is er ook een alternatief.”

Ecolo-Groen stemt systematisch de voorlopige twaalfden. “Omdat we verantwoordelijke politici zijn. We doen dat, ook al zijn we geen fan van de initiële begroting waarop de voorlopige twaalfden zijn gebaseerd. N-VA, ex-coalitiepartner, doet dat niet. Wij wel, omdat we België niet in crisis willen storten. Ook volgende week steunen wij dus de voorlopige begroting. Maar de problemen met de goedkeuring tonen aan dat deze situatie niet langer kan blijven aanslepen”, besluiten Calvo en Gilkinet.