Dit artikel verscheen in Het Nieuwsblad van 26 juni 2020

Mechelen - ‘Staycation’ is ongetwijfeld een van de kanshebbers voor het woord van het jaar. Ook de stad Mechelen zet extra in op vakantie in eigen stad. De vakantiestraten, een uitgebreide deluxe versie van de gekende speelstraten, zijn daarbij een belangrijke pijler.

Normaal is het de hele zomer lang feesten in de Dijlestad. Dat valt spijtig genoeg allemaal in het water door corona, maar toch is vzw Mechelen Feest erin geslaagd om een mooi alternatief programma samen te stellen. “Feest en vakantie in eigen straat wordt de rode draad doorheen het aangepaste zomerprogramma”, zegt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), voorzitter van Mechelen Feest. “Met de vakantiestraten maken we de zomer niet 100%, maar 150% Mechels. We willen initiatieven van inwoners maximaal ondersteunen. Hoe meer deelnemende straten, hoe beter. Bovendien brengen we de organisatoren in contact met lokale artiesten die de animatie in hun vakantiestraat kunnen verzorgen. Zo is ook dat 100% Mechels.”

Het voorstel voor de vakantiestraten komt van gemeenteraadslid Rina Rabau (Vld-Groen-m+). Zij wil met het initiatief meer ontmoetingen in eigen stad promoten. “Ik ben blij dat Mechelen Feest mijn voorstel heeft opgepikt”, vertelt ze. “De vakantiestraten zijn eigenlijk twee vliegen in een klap. De stad ondersteunt feesten in eigen straat en we bieden lokale artiesten, die het zwaar te verduren hebben, een platform om op te treden.”

Muzikaal datingbureau

Het Heffense cultuurcafé Malvine zorgt voor een match tussen de organisatoren van de vakantiestraten en de Mechelse artiesten. “Café Malvine ondersteunt al zes jaar lang Mechelse talenten. Onder andere met onze eigen programmatie, met een podium op Maanrock en met Laaghangend Fruit”, klinkt het bij het café. “We gaan organisatoren in contact brengen met de meest geschikte artiest voor hun vakantiestraat. Noem ons gerust een muzikaal datingbureau. Bovendien zorgen we indien nodig ook voor de technische ondersteuning.”

Een van de artiesten op de lijst van Café Malvine is Peter ‘Roekie’ De Roeck uit Mechelen. Hij schrijft zijn eigen Nederlandstalige nummers en treedt daarnaast ook samen met zijn vriendin op als de akoestische coverband Naked Poodle. “Ik ben blij verrast met het initiatief van Mechelen Feest. Ik denk dat alle lokale artiesten op zoiets zaten te wachten”, zegt de muzikant. “Thuis muziek maken is ook plezant, maar er gaat niets boven het spelen voor een publiek. Ik hoop dat er veel artiesten geboekt gaan worden en dat de Mechelse straten deze zomer zullen bruisen van muziek.”

Mechelen Feest ondersteunt de vakantiestraten financieel met een maximumbedrag van 500 euro. Dit bedrag dient gebruikt te worden voor het opvrolijken van de straat of voor het optreden van een lokale artiest.

Speelstraat

De vakantiestraat is een upgrade van het gekende concept van de speelstraten. Ook schepen van Jeugd, Sport en Preventie Abdrahaman Labsir (Vld-Groen-m+) ziet de vakantiestraten als een essentieel onderdeel van de zomer. “Momenteel zijn er alleen al voor de maand juli 22 speelstraten goedgekeurd. Kinderen, jongeren en hun ouders krijgen nu de mogelijkheid om een ontmoetingsplek te creëren in hun straat”, vertelt de schepen. “Zo zullen kinderen op een veilige manier kunnen spelen en ontdekken. Ook tijdens de zomermaanden blijft Mechelen Kinderstad zich inzetten voor alle gezinnen in Mechelen. Bovendien willen we nu naar nog meer wijken en dorpen gaan.”

Uiteraard zal een vakantiestraat moeten voldoen aan de opgelegde veiligheidsmaatregelen voor corona. Zo varieert het aantal aanwezigen van vijftig tot vierhonderd personen, afhankelijk van of er onder meer eten wordt geserveerd of niet. De enige andere voorwaarde is dat het geen straat mag zijn met doorgaand verkeer en dat 50% van alle bewoners akkoord moet zijn. De straat mag maximaal twee opeenvolgende dagen parkeer- of verkeersvrij gemaakt worden. Buurtbewoners die een vakantiestraat willen organiseren, worden daarin begeleid door het evenementenloket van Mechelen Feest. Daardoor wordt het heel eenvoudig om een vakantiestraat aan te vragen.

Alle info hoe je dit moet aanvragen en steun die je kan krijgen, vind je op https://www.mechelen.be/vakantiestraten-2