Brussel, 4 november 2019 – Groen neemt akte van de vraag om de preformateurs te ontheffen van hun opdracht en de wil van de Koning om nieuwe consultaties te starten. De missie die door de Koning toevertrouwd werd aan het duo van N–VA en PS was om de paars-gele piste te onderzoeken. De persconferentie van de preformateurs is last-minute afgelast. We kunnen er alleen maar uit afleiden dat er geen vordering gemaakt is in de opdracht van de preformateurs.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci: “Vijf maanden is er aangemodderd. Elf maanden lang al is dit land stuurloos. Geen enkel gezin of bedrijf kan zich zo’ n onverantwoorde houding permitteren. Continu stoer doen bij de bakker en op straat, maar geen ernstig gesprek kunnen aangaan rond de keukentafel, het is dat soort houding dat leidt tot problemen. In de politiek is dat niet anders.  Er is geen begroting, geen klimaatplan, geen goed bestuur. Dit is nefast voor de hele politiek.”

Groen blijft beschikbaar voor oplossingen. Dat is onze houding sinds de verkiezingen. België heeft dringend nood aan een volwaardige regering. “De tijd is op. Een volgend vrijblijvend rondje voor niets kan echt niet. Wij willen snel een project met meer klimaatambitie dat zorgt voor minder ongelijkheid en armoede”, aldus federaal fractieleider Kristof Calvo.