Deze zomer, 500 jaar na datum, voltooien de Mechelaars hun Sint-Romboutstoren. Symbolisch dan toch, met een 70 meter hoge spits in karton en multiplex. Daarmee hopen ze een wereldrecord te breken voor wat ooit de hoogste kerktoren ter wereld moest worden.

Bijna 44.000 mensen bezochten vorig jaar de Sint-Romboutstoren, een record. Eddy Merckx uit Walem bouwde hem waarheidsgetrouw na in Lego. De Mechelaars hebben een band met hun toren en de stad wil dat in dit feestjaar extra in de verf zetten. Dat doet ze door alle zomer- en winterfestiviteiten zo veel mogelijk rond de toren te bouwen.

Het hoogtepunt valt eind augustus. Dan moet een 70 meter hoge spits uit karton en multiplex voltooid zijn. Niet toevallig viel de keuze op de site van de oude brandweerkazerne in de Dageraadstraat om hem te bouwen.

“De link tussen vuur en de Sint-Romboutstoren is in de stad van de Maneblussers snel gelegd”, zegt Kristof Calvo (VLD-Groen-m+), voorzitter van Mechelen Feest.

Niet voor eeuwig

Lange tijd werd gedacht om de spits op de Grote Markt te bouwen, maar de omvang van het project zou net iets te veel beslag leggen op het hartje van de binnenstad. Eens de constructie klaar is, blijft ze een week staan en daarbij komt ook een torenkraan van minstens 90 meter hoog aan te pas.

“We schrijven geschiedenis. Sinds 1520 heeft onze toren zijn huidige unieke vorm. De komende maanden gaan we onze droom realiseren”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (VLD-Groen-m+).

Hoogste ter wereld

De Sint-Romboutstoren is vandaag 97 meter hoog. Eeuwen geleden was het de droom van onze voorouders om er nog een spits van 70 meter op te bouwen. Met zijn 167 meter zou hij hoger zijn geweest dan de 123 meter hoge Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwetoren, de hoogste kerktoren in ons land. Hij zou zelfs hoger zijn dan de hoogste ter wereld, de Munster in de Duitse stad Ulm, die 162 meter is.

“Dat is toen jammer genoeg niet gelukt. Daarom komen we nu met dit ambitieuze plan”, zegt de burgemeester. De stad roept Mechelaars op om mee te komen bouwen. “Iedereen is welkom. Je moet geen handige harry zijn, maar je kunt wel mee je stempel drukken op een uniek project. Als Mechelaars zijn samen in staat tot grootse dingen”, zegt Calvo.

Unieke mecano

Volgende zaterdag 29 februari kan iedereen in de voormalige brandweerkazerne de plannen bekijken. Vanaf april moet het kartonnen bouwwerk vorm krijgen. Het idee voor het project komt van Sven Verbruggen, professor architectuur en stedenbouw aan de Universiteit Antwerpen, en Martijn Megens, een Antwerpse kunstenaar met Nederlandse roots.

“Wij willen de droom van de voltooiing van de toren realiseren. Voor de bouw van de spits hebben we een uniek mecanosysteem van buizen, knopen en invulwanden ontworpen. Die elementen gaan we vanaf april voorbereiden: buizen en knopen maken en karton vouwen. Dat gebeurt binnen”, zegt professor Verbruggen. Hij hoopt op veel respons van de Mechelaars.

Tweede leven

Het voorbije jaar is de constructie al uitvoerig getest en zelfs voor een stukje gebouwd. “We kiezen bewust voor karton omdat we dat nadien een tweede leven kunnen geven. Het is dus geen toren voor de eeuwigheid, maar we kunnen wel een wereldrecord breken. Zover ons bekend, is de hoogste kartonnen toren 25 meter. Wij willen er eentje van 70 meter bouwen”, zegt Verbruggen. Als de onderdelen klaar zijn, gebeurt de opbouw van de spits buiten op de site van de oude kazerne.

Praktisch gezien is het mogelijk om de spits in drie weken te bouwen.

“Om de spits met iedereen samen te bouwen, geven we onszelf twee maanden. Naar vorm bouwen we een soort bruidstaart”, zegt de prof.

Eind augustus of begin september moet de kartonnen spits voltooid zijn. De spits vormt deze zomer het decor voor tal van festiviteiten. Daarna verhuizen de onderdelen naar de binnenstad, waar ze hergebruikt worden.

INFO: https://onzetoren.be/