… keuze Marghem om afhankelijk te willen blijven van oude kerncentrales brengt ons land nog maar eens in de problemen… (foto IAEA - CC)

Het is mogelijk dat er in november in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. Dat zegt het Federaal Planbureau. In november zal er namelijk maar 1 van de 7 kernreactoren functioneren. De rest heeft problemen en is in onderhoud. Volgens federaal fractieleider Kristof Calvo draagt minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) een enorme verantwoordelijkheid. “Haar keuze om afhankelijk te willen blijven van oude kerncentrales brengt ons land nog maar eens in de problemen”, aldus Calvo.

“Als bevoegd minister heeft Marghem eerst de levensduur van Doel 1 en 2 verlengd. Nadien heeft ze nagelaten werk te maken van alternatieven. Er is ook geen strategische reserve aangelegd, wat onbegrijpelijk is, als je ziet hoe vaak we met onverwachte stilleggingen worden geconfronteerd. Het is spijtig om te moeten zeggen, maar eigenlijk kan je niet anders dan vaststellen dat Marghem deze problemen zelf heeft gecreëerd”, zegt Calvo.

De conclusie ligt voor de hand, vindt Groen. “Onze oude kerncentrales vertonen steeds meer problemen. Ze zijn het probleem geworden voor onze bevoorradingszekerheid, niet de oplossing. Hoeveel problemen moeten er nog zijn met de kerncentrales vooraleer Marghem, N-VA & co dat door hebben?”, aldus nog Calvo.

Door het getreuzel van deze en de vorige regering is een gefaseerde kernuitstap uitgesteld. Wat we nu krijgen, is een ongeorganiseerde kernstop. “Het probleem is niet de kernuitstap, maar wel dat die niet is uitgevoerd. Nog altijd is het wachten op een echt energiebeleid. Vijf jaar Marghem op energie dreigen vijf verloren jaren geworden. Eigenlijk kan het niet dat een welvarend land zich zorgen moet maken over de stroomvoorziening. Wat er moet gebeuren, weten we al jaren. Met Groen zijn we een partner voor de regering, als ze daar eindelijk werk van wil maken”, besluit Calvo.

Naar aanleiding van deze ontwikkelingen heeft de Ecolo-Groen-fractie gevraagd om Marghem en het Planbureau snel te horen in de bevoegde Kamercommissie.