Van vrijdag 24 t.e.m. 26 augustus vindt de 22ste editie van het gratis muziekfestival Maanrock plaats in Mechelen. Eerder werden o.a. kleppers als Warhaus, Millionaire, De Kreuners, Niels Destadsbader, ’t Hof Van Commerce, Stikstof en Témé Tan bekend gemaakt. De organisatie onthult vandaag nog meer namen én drie nieuwe pleinen. Het driedaags stadsfestival krijgt dit jaar maar liefst 11 pleinen, een stevig muziekprogramma en heel wat dans en cultuur. Het laatste weekend van augustus (24-26 aug) wordt Maanrock dé afsluiter van het festivalseizoen met een groot en gevarieerd aanbod aan muziek, dans, theater én – nieuw dit jaar - stand-up comedy. Opvallend: er komt ook een Stilteplek.

De afgelopen edities breidde het festival al stevig uit in feestlocaties. “Dit jaar worden drie nieuwe locaties toegevoegd aan het programma waarbij opnieuw de samenwerking binnen het Mechelse werd gezocht. We hoeven de partners niet elders te gaan zoeken, want Mechelen heeft dit nu eenmaal te bieden. Maanrock houdt van Mechelen, zoals Mechelen van Maanrock houdt. Met de nieuwigheden belooft Maanrock groter én Mechelser dan ooit te worden. Ik hoop dat ons stadsfestival de komende jaren verder in die richting kan evolueren”, aldus Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest.

Stevige kleppers op de Grote Markt en IJzerenleen

Een diverse affiche is erg belangrijk voor een stadsfestival als Maanrock. Een reeks van Vlaamse muziekhelden krijg je dit jaar te zien tijdens op de twee grote podia van het festival.
Het Groot Podium op de Grote Markt serveert je de crème de la crème uit de Belgische muziekscene. Op zaterdag 25 augustus mag je Warhaus, Millionaire, ’t Hof Van Commerce, Discobar Galaxie, Amery en de winnaar van de Maanrockrally 2017 Coyote Melon verwachten. Op zondag 26 augustus staat het podium helemaal in het teken van families en vooral veel ambiance met De Kreuners, Niels Destadsbader, Rob De Nijs, Discobaar A Moeder, Abba Gold, Laura Tesoro en voor de allerkleinsten Kaatje en Radio Rommy.
Feesten doe je met een resem dj’s aan het Feest Podium op de IJzerenleen. Van house, hiphop, rnb, pure feestmuziek, het hardere gitaarwerk tot zelfs de oldskool retro techno. Op vrijdag 24 augustus trapt het festival af met acts als Kraantje Pappie, Skyve, Lady S, Deejay Mr. T, Beauty & The Beats, Poldoore en de winnaar van de DJ Rally Pommes. Op zaterdag 25 augustus kan je je verwachten aan de onstuimige beats van Témé Tan maar ook Versuz On Tour is aanwezig met dj’s als Dave Lambert, Peter Luts, Sem Thomasson en Laurent Wery. Maar ook dj AliA en Calacas zorgen voor heel wat feestmuziek. Op zondag 26 augustus wordt de dag gestart met de funky nummers van Motown Mechelen en volgen Black Mamba en de Brusselse hiphopband Stikstof. Een mix van allerlei genres die dag want ook Goe Vur In Den Otto, Shizzle Le Sauvage en Ed & Kim brengen elk hun variant van pure ambiance. Ten slotte wordt de avond in stijl afgesloten met de oldskool beats van niemand minder dan Yves Deruyter.
Drie nieuwe pleinen: De Koer, Stilteplek en Circus Ronaldo
Drie nieuwe locaties worden dit jaar toegevoegd aan het festivalterrein en zo telt Maanrock elf verschillende pleinen verspreid in het centrum van Mechelen. De Botermarkt maakt plaats voor een nieuwe samenwerking met 3 Mechelse organisaties Lunar, Metadrome en Kurabu. Deze locatie krijgt de naam: De Koer. “Al enkele jaren zijn deze drie organisaties opkomende spelers in het culturele nachtleven in Mechelen en dit jaar zorgen ze op de Botermarkt voor heel wat kwalitatieve elektronicamuziek waarbij de iets meer onbekende doch dansbare muziek in de kijker wordt gezet”, aldus Calvo. Over drie dagen heen brengen ze telkens een ander muzikaal accent zoals techno, acid, exotica, house, disco en electro.

Als tweede locatie werkt de organisatie samen met een nog Mechelse partner, Studio Stil van Eva Daeleman. Dit plein wordt gedoopt tot de naam Stilteplek. Tijdens het festival wordt je overspoeld door nieuwe indrukken. Muziek, feest, plezier, nieuwe gezichten, nieuwe smaken. Het yogateam van Studio Stil zorgt er tijdens Maanrock voor dat al deze indrukken al tijdens het festival kunnen landen. Kom genieten van de rust, het geluid van je eigen ademhaling en laat je positieve boodschap voor de wereld achter.
Maak van je hoofd de fijnste plek op aarde en laat je verbeelding de vrije loop. De locatie is bovendien erg uniek en dus zeker een bezoekje waard, nl. de tuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis. “Echt iets om naar uit te kijken”, vindt Calvo.

De laatste nieuwe locatie wordt ingevuld met Circus Ronaldo die doorheen de zomer al rondtrekt in drie verschillende dorpen van Mechelen met de voorstelling SWING. Als laatste locatie houden ze halt in Mechelen aan de Winketkaai. Groots spektakel en kleine knipogen, swingende tonen en een vleugje verleiding. Met SWING maakt Circus Ronaldo een voorstelling die niet in één vakje te stoppen valt. Het zestal van SWING zal je niet enkel charmeren met hun humor maar je ook verliefd laten worden op hun ongeknutselde authenticiteit. De ticketverkoop gaat op 1 juli om 10 uur van start via www.uitinmechelen.be.

Het dansplein verhuist naar de Vismarkt

Vorig jaar werd voor het eerst het Dansplein toegevoegd aan het rijtje van feestlocaties op Maanrock. Dit jaar is het Dansplein opnieuw van de partij maar verhuist het naar een nieuwe locatie: de Vismarkt. Een nieuwe locatie is veel gezegd want voor de Mechelse partner die hieraan meewerkt, Steven Huypens van dansschool El Ardoroso, is het een thuismatch. Al enkele jaren organiseert hij ‘Dansen aan de Dijle’ op de Vismarkt en nu kan je op zondag 26 augustus helemaal meegenieten van een dansinitiatie Tango en Salsa om dan te eindigen met een heus Latijns-Amerikaans dansfeest.

Apart Podium verhuist naar het Cultuurplein

Het Apart Podium krijgt ook een nieuwe locatie: het Cultuurplein. Drie dagen lang presenteren ze je een variatie aan muziek. Op vrijdagavond zal voor de tweede keer op rij het Free Podium plaatsvinden, en dit i.s.m. Laaghangend Fruit, Café Malvine en Mechelen Talentenfabriek. Maanrock biedt al jaren een platform voor opkomend talent met o.a. de Jazzcontest, Maanrockrally en DJ Rally. Dit Free Podium geeft mensen de kans om te experimenteren.

Op zaterdag werkt de organisatie samen met Café Malvine die weer een heerlijke line-up heeft samengesteld met o.a. één van de beste bluesharp spelers van Europa Steven Troch Band maar ook Slow Pilot, De Havilland en de Kempense Band Marginal die heel wat ambiance brengen. Stand-up comedy wordt dit jaar toegevoegd aan het programma met niemand anders dan de welbekende Bert Gabriëls. Naar aanleiding van zijn ambassadeurschap voor de Zomer is van Mechelen dit jaar kon het niet anders om hem ook een plaats te geven op één van de podia op Maanrock. Komen is dus de boodschap!

Op zondag staan de Maanrockrally finalisten in de kijker en strijden ze allen om een plaats op het Groot Podium van Maanrock 2019. In de finale staan dit jaar: Crooked Steps, Jay and the Coffee, Larssen, Linde, P.∆.N.T.H.E.R, Skope B en l’ltch.

Jazz, klassieke muziek en brassbands op het Klassiek Podium

Het Klassiek Podium aan het Hof van Busleyden maakt op vrijdag plaats voor op en top jazzmuziek. Een gezellige avond waar de finalisten van de JazzContest het beste van zichzelf tonen. Dit jaar zijn dit De Clerck/Van Niekerk Quartet, Groppe & Martin, Baz Trio en Pagoda. Als headliner zal ook Rainbow Shadow een concert geven. Op zaterdag is het tijd voor de klassieke muziek met Casco Phil. Naar jaarlijkse traditie is Casco Phil ook weer te gast met verfrissende klassieke muziek. Het Mechelse toporkest brengt een programma gebaseerd op de vier elementen water, vuur, aarde en lucht. Binnen deze thematiek komen de mooiste melodieën uit het repertoire aan bod: Haydn, Offenbach, Bizet, Grieg en vele anderen. Ook de Amerikaans-Koreaanse topsolist Han Bin Yoon komt naar Mechelen. Dit alles wordt in op de gekende sympathieke manier aan elkaar gepraat door radio en TV icoon Kurt Van Eeghem. Tot slot geniet je op zondag van de harmonieën, fanfares en brassbands.

Kinderen gaan op ontdekking op een nieuwe locatie: Rommy’s Zomertuin
De kleinste festivalbezoekers komen ook aan hun trekken tijdens Maanrock. De Sinte-Mettetuin wordt omgedoopt tot Rommy’s Zomertuin. Op zondag 26 augustus kunnen de kleinsten genieten van Radio Rommy en Kaatje aan het Groot Podium en vervolgens afzakken naar de Sinte-Mettetuin waar je heel wat kan beleven. Bovendien kan je met heel het gezin gezellig picknicken of genieten van al het foodtruck-lekkers.

Drie dagen MOES: een kweektuin voor jong talent

De tuin van het Oh! wordt opnieuw omgetoverd tot de locatie MOES. Van vrijdag t.e.m. zondag kan je daar genieten van lekker eten en drinken en goede muziek. Verwacht je aan een oase van eigenzinnige muzikale sessies met een hippe twist. Een combinatie van dj’s en livebands zoals Dansemble, S.C.O, 2 Times Nothing, Juicy, Oswald Morris, Danny Blue and the Old Socks, Alps, Kaka Di Funk en Illament x Hassel brengen je de beste beats. Klinken deze bands en dj’s je niet zo bekend in de oren? Zeker een bezoekje waard!

De Theatertuin: telkens twee voorstellingen en één muziekoptreden

In samenwerking met Sjarabang vzw en De Moedertaal ontpopt de Theatertuin voor de tweede keer aan het Moreelshuis. Ze presenteren je van vrijdag 24 t.e.m. zondag 26 augustus telkens twee theatervoorstellingen en één muziekoptreden. De eerste voorstelling ‘Romeo en Julia’ wordt door Sjarabang vzw gebracht. Regisseur Tom Pyck maakte een eigen versie van ‘Romeo en Julia’, een humoristische en chaotische bewerking in commedia dell’arte-stijl. Drie Julia’s, twee Romeo’s en een draak. Het kan allemaal in deze voorstelling. Daarop volgt een voorstelling van De Moedertaal ‘De Lokroep van de Zee’ geschreven door regisseur Staf Solie. Op vrijdag 24 augustus krijg je ten slotte een concert van de folkband Doolin, op zaterdag 25 augustus Marina Stockx met Elexir d’Amour en op zondag 26 augustus de zuiderse ritmes van Compadres.

De festivalafsluiter bij uitstek

Niet aarzelen maar schrijf het alvast in je agenda: 24 t.e.m. 26 augustus moet je afzakken naar Mechelen. Drie dagen lang geniet je op elf verschillende locaties van de grote muziekoptredens, stevige dj-sets, een openluchtdansevent, de intiemere optredens, stand-up comedy, een plaats waar je helemaal tot rust kan komen en heel wat lekkers dankzij o.a. de Maanrock Smaakmakers. Kortom hét stadsfestival bij uitstek waar ieder van ons, jong of oud, groot of klein, de zomer in stijl kan afsluiten.