De eigenaars van De Vleeshalle hebben een actieplan uitgewerkt voor na corona. Daarin lanceren ze een voorstel. “Maak van Mechelen een groot openluchtterras deze zomer en maak meer straten autovrij”, zegt Kevin Goos. Het stadsbestuur is voor de uitbreiding van terrassen in het centrum te vinden, al wil het wel eerst uitdokteren waar dat precies overal kan.

De Vleeshalle in de Huidevettersstraat is ondertussen al meer dan twee maanden gesloten. Met het oog op een heropening, doen de eigenaars nu een concreet voorstel aan de stad. “Het is onmogelijk om terrassen of horecazaken te openen met een bezetting van 30 of zelfs 50%. Dit kan voor niemand in Mechelen en heel België rendabel zijn. Ondernemers zullen de deuren openen omdat ze geen keuze hebben, maar velen zullen het einde van het jaar niet halen. Daarom pleiten wij ervoor om van Mechelen een groot openluchtterras te maken”, vertelt Kevin Goos.

De ondernemer stelt voor om in de binnenstad meer straten en pleinen autovrij te maken en niet alleen in de winkelstraten, maar ook in de buurten er net buiten. Zo is hij ervan overtuigd dat de Huidevettersstraat waar zijn smaakmarkt gevestigd is tijdelijk een autovrije zone kan worden. “De Muntstraat zouden we deze zomer kunnen gebruiken als een extra terraszone met flexibel meubilair”, legt Goos uit.

De eigenaar van De Vleeshalle beperkt zich niet tot het lanceren van ideeën voor zijn eigen zaak. “Ook de Grote Markt leent zich er toe om er een grote terraszone van te maken. Denk hierbij aan het gekende Djeema El Fnaplein in het Marokkaanse Marrakesh”, zegt Kevin Goos. Al benadrukt hij dat er tegelijk ruimte moet blijven voor de wekelijkse markt. “Het idee van een groot openluchtterras werd tijdens interne besprekingen al eens gelanceerd en ook Kristof Calvo opperde het als voorzitter van Mechelen Feest”, zegt Christian Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen.

Huidige capaciteit behouden

Volgens hem zit de uitdaging voor de komende weken en maanden in het behoud van de huidige capaciteit van de terrassen. “Het is belangrijk dat uitbaters met respect voor de regels de grootte van hun huidig terras kunnen behouden. Wij willen graag voor iedere collega hetzelfde bereiken. Op de Grote Markt is het makkelijk om terrassen uit te breiden, maar bijvoorbeeld in de Nauw- of de Frederik de Merodestraat is dat een stuk moeilijker”, legt Michiels uit. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met voorschriften van bijvoorbeeld de hulpdiensten, om te allen tijde een vlotte doorgang te garanderen.

Het stadsbestuur werkt volop aan een plan om de horeca opnieuw op te starten. “Al weten we op dit moment niet wanneer cafés en restaurants opnieuw de deuren kunnen openen”, reageert Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie. Ze geeft wel aan dat er binnen het stadsbestuur een draagvlak is om de terrassen uit te breiden. “Alleen moeten we nog bekijken hoe dat in de praktijk haalbaar is”, zegt ze.