Dit artikel verscheen in De Gazet Van Antwerpen van 10 juni 2020.

Nu de gesprekken over een nieuwe regering in een stroomversnelling komen, stijgt de nervositeit bij de partijen die uit de boot dreigen te vallen. Zowel de liberalen als de groenen proberen zich in de race te knokken omdat een regering met de socialisten en de N-VA alle aandacht krijgt.

Op het PS-partijbureau maakte voorzitter Paul Magnette maandag een opening in de richting van een paars-gele coalitie met N-VA. Hij koppelde daaraan ook de voorwaarde om zonder Open VLD te regeren, omdat de regering dan te veel naar rechts zou doorwegen. Voor de liberalen is dat het signaal om het initiatief naar zich toe te proberen trekken met premier Sophie Wilmès (MR) als formateur, en niet te wachten op de nota die Paul Magnette (PS) en Conner Rousseau (SP.A) begin volgende week willen presenteren als basis voor echte onderhandelingen.

Ook de groenen proberen zich weer in de race te knokken. In een paarsgele coalitie vallen zij helemaal uit de boot. Groen grijpt de superkern van komende vrijdag aan om de andere partijen kleur te laten bekennen. “Het wordt een sociaal examen voor de partijen”, zegt Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo. Zijn partij wil een reeks sociale maatregelen op tafel leggen, onder meer in de strijd tegen energiearmoede. “Dan zullen we zien wie voor en wie tegen is.” Met andere woorden, dan kan zich rond die maatregelen een centrumlinkse as vormen, als basis voor eventuele verdere regeringsonderhandelingen. Al is bij de andere partijen hierover vooral scepsis te horen. Niemand heeft zin in een herhaling van het debacle met de gratis treinritten.

Bovendien heeft de socialistische tandem Magnette-Rousseau de touwtjes voorlopig strak in handen. De twee voorzitters houden trouwens binnenkort kantoor in hetzelfde gebouw. SP.A verhuist nog dit jaar naar het hoofdkwartier van de PS aan de Keizerslaan, waar ze twee verdiepingen inneemt.