03 jul 2017

Kosten berging laagradio-actief afval opgelopen tot 1,43 miljard euroDe berging van het laagradio-actief afval in Dessel zal minstens 1,43 miljard euro kosten: dat is de helft meer dan 10 jaar geleden werd begroot. Dat laagradio-actief afval zal aan de oppervlakte, onder twee grasheuvels geborgen worden, waar het 300 jaar kan afkoelen.

Dat die kosten zo snel oplopen is zorgwekkend.  Dit stort gaat het minst gevaarlijke afval bergen.

Wat wordt dat als we straks een berging nodig hebben voor het hoogradioactief afval? Dat moet geen 300 jaar maar 250.000 jaar afkoelen. Die kosten zullen enorm zijn. Of de 5 miljard euro die daarvoor door de sector werd opzij gezet zal is maar zeer de vraag. De berging van het laagradio-actief afval in Dessel zal minstens 1,43 miljard euro kosten: dat is de helft meer dan 10 jaar geleden werd begroot. Dat laagradio-actief afval zal aan de oppervlakte, onder twee grasheuvels geborgen worden, waar het 300 jaar kan afkoelen.

Dat die kosten zo snel oplopen is zorgwekkend.  Dit stort gaat het minst gevaarlijke afval bergen.

Wat wordt dat als we straks een berging nodig hebben voor het hoogradioactief afval? Dat moet geen 300 jaar maar 250.000 jaar afkoelen. Die kosten zullen enorm zijn. Of de 5 miljard euro die daarvoor door de sector werd opzij gezet zal is maar zeer de vraag. 

grXbDM-nucleair-stort-20170702.jpg

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.