In de media lezen we vandaag heel wat verklaringen van ondernemers en werkgevers over het jobeffect van de tax-shift. Omdat de regering opteert voor een lineaire verlaging van de arbeidskost, zullen er minder jobs worden gecreëerd dan wat mogelijk is. Groen hoopt dat de regering Michel alsnog de verlaging van de werkgeversbijdrage gericht invoert. “We missen mogelijke jobs op deze manier,” aldus Groen-fractieleider Kristof Calvo
“Arbeid goedkoper maken is belangrijk. Een gerichte lastenverlaging op de laagste en middeninkomens levert meer jobs op. De werkgeversbijdrage verlagen van 33 naar 25% komt vooral de grote ondernemingen ten goede. Voor kleine bedrijven verandert er niets. Laaggeschoolde arbeiders vallen bijvoorbeeld nu al onder een lagere RSZ-bijdrage. En net die jobs moeten we behouden en creëren.”
Calvo roept premier Michel en minister van Financiën Van Overtveldt op om de verlaging van de werkgeversbijdrage nog bij te sturen: “Er moet sowieso nog veel uitgeklaard worden. Dan kan de regering ook dit nog bijsturen. Het gaat hier om een bedrag van 1,3 miljard. Dat geld zo goed mogelijk inzetten lijkt me een logische vraag.”
Beste Mr. Calvo,
Net als velen ben ik het eens met de lastenverlaging op arbeid die moet worden doorgevoerd. Ik moet echter zeggen dat ik in de redenering van de regering en deze van uw partij (al sta ik vaak genoeg achter uw stellingen) enige vraagtekens moet plaatsen. Het probleem op de Belgische arbeidsmarkt ligt hem niet alleen bij de zware lasten die bedrijven betalen op hun werknemers. We zien hier de laatste paar dagen in de media des te meer voorbeelden van. KMO’s zeggen dat ze geen extra jobs kunnen garanderen, niet vreemd toch? Als je als ondernemer je product of dienst kunt voortbrengen met een beperkt aantal werknemers ga je na een lastenverlaging niet plots meer werknemers aannemen. Je productie was immers naar behoren met je huidige aantal werknemers. Het enige dat verandert is dat zij je minder kosten.
Het grootste probleem op de Belgische arbeidsmarkt is dat onder de werkgevers een veroudert beeld van werken en werknemers zit. Om maar te zwijgen van het verouderde beeld dat bij de overheid over arbeid heerst. Hoe verklaart u anders dat zoveel jongeren zonder werk zitten? En dan heb ik het specifiek over hooggeschoolde jongeren. In België is de regel nog steeds dat het werk en de sociale status van je ouders je blijft achtervolgen. En de meeste “stielen” zoals jobs in de politiek, culturele sector, bankwezen etc worden behandelt als familiezaken. Wie niet op deze banden kan rekenen en niet voor ingenieur of dokter studeert krijgt te maken met de oer Vlaamse mentaliteit van “onder aan de trap beginnen.” Dit is zeker te voelen in mijn streek (Limburg) Ik ken mensen die met bakken werkervaring via doctoraten en plaatsen in onderzoekscommissies naar Limburg verhuisden en dan nergens werk vonden wegens “te weinig relevante werkervaring.” Eigenlijke probleem: Een te hoog diploma = teveel mondigheid = teveel ideeën = een werknemer die niet stil achter een bureau blijft zitten waar hij thuis hoort. Wat doen die competente jongeren dan? De eerste beste job aannemen die hen kruist, vaak onderbetaald en hun potentieel vloeit weg. Want ja wij willen werken, wij willen ervaring opdoen, wij zoeken jobs onder ons diploma. Maar dan Mr Calvo komt oer Vlaams werkconcept nummer 2: Beginnen in een bepaalde sector of job is erin blijven steken voor de rest van je leven. Want de sector waar je graag wilt werken wil je niet door een “gebrek” (tussen aanhalingstekens want de meeste jongeren hebben al vele uren studentenjobs, vrijwilligerswerk en stages onder hun gordel) aan werkervaring en eens je ervaring uit een andere job hebt willen ze je niet door een gebrek aan “juiste” ervaring. Een lastenverlaging (ook voor de jobs met lagere lonen) gaat niets aan deze catch 22 veranderen, tenzij dan het makkelijker maken voor werkgevers om de “arrogante” hoogopgeleide jongeren, die maar voor dokter hadden moeten studeren, sneller te kunnen dwingen tot een job die niet bij hun profiel past. En hen ook verder te laten rotten in deze jobs. Hoe durven ze over iets anders dromen?!
Een ander probleem Mr Calvo, dat schuilt in dit oude concept van werken, schuilt in de onkunde om nieuwe technologieën, marketing tools etc te herkennen. Landen als Nederland zijn ons al ver voorbij gestoken als het aankomt op marketing en online influencers. Ik heb sollicitatiegesprekken gehad in de communicatiesector/PR waar het concept vloggen niet gekend was. Maar wij degenen die zijn opgegroeid met het internet kennen deze concepten wel maar onze ideeën hieromtrent worden niet serieus genomen. Immers als de baas het concept niet kent dan is het niet nuttig. Zelf starten als freelancer of een eigen zaak starten die past in deze nieuwe werk- en leefwereld die het moderne denken heeft geschapen lukt niet. Onder meer omdat jongeren moeilijker leningen krijgen maar ook omdat het wettelijk kader vaak enorm achter loopt wat betreft nieuwe marten en nieuwe technologieën, kijk maar naar het toepassen van drones in verschillende sectoren. Of dat nu pas het vrijmaken van gemeentelijke data is toegestaan waardoor reisapps etc makkelijker kunnen worden ontwikkeld.
Ik reageer hier Mr Calvo, niet omdat ik u de grond in wil boren maar omdat u ook een jong persoon bent, die hopelijk meer oor heeft naar de problemen van een ander ambitieus jong iemand dan uw andere collega’s in de regering. En ik hoop dat u rekening gaat houden met wat ik u heb verteld. Want ik vrees dat ons land anno 2015 zijn problemen niet gaat oplossen met een visie op werk die eerder thuis hoort in de vroege 20ste eeuw.