foto: Geert Renckens CC-SA

…plots wil N-VA verdoezelen dat ze de index willen begraven…

“Jan Jambon moet eerlijk zijn: N-VA wil de automatische index wél afschaffen. Met N-VA zullen werknemers individueel of per sector moeten knokken om hun winkelkar nog te kunnen te betalen”, aldus Kristof Calvo, federaal fractieleider en Antwerps Kamerlijsttrekker voor Groen. Hij reageert daarmee op de verklaringen van kandidaat-premier Jan Jambon over de index.

“Plots wil N-VA verdoezelen dat ze de index willen begraven. Ze zeggen dat al een tijd en antwoordden ook in die zin op de VRT-stemtest. Iedereen kan dat raadplegen: het staat er zwart op wit. Maar bij de voorstelling hun sociaaleconomisch programma werd het doodgezwegen en in Terzake probeerde Jambon het zelfs te ontkennen. Als je qua loononderhandelingen alles doorschuift naar sectoren en bedrijven, zullen de lonen de levensduurte niet meer volgen. Voor veel mensen is dat slecht nieuws”, aldus Calvo.

Hij roept Jambon op om eerlijk te zijn: ofwel begraaft hij het voorstel om de index af te schaffen, ofwel is hij er eerlijk over. “De indexsprong van N-VA met de regering Michel betekende al een fors loonverlies. Het einde van de index is nog veel erger. Ik begrijp waarom Jambon dat probeert te verstoppen. Maar over zoiets moet je wel eerlijk zijn.”

De index verzekert de koopkracht, ook van werknemers en sectoren die het soms moeilijk hebben, aldus Groen. “Het zorgt voor sociale vrede, ook belangrijk voor onze bedrijven en de economie. Het plan van N-VA is minder sociale vrede, minder koopkracht. Wij zijn wel open en eerlijk: met Ecolo en Groen blijft de index. Daar zijn wij alvast 100% duidelijk over”, besluit Calvo.