Sinds zaterdagproduceert de kerncentrale van Doel in zijn geheel geen elektriciteit, na het automatisch stilvallen van Doel 4. “De kernuitstap is gewoon aan het gebeuren”, stelt Kristof Calvo, federaal fractieleider Groen. “Doel produceert helemaal niets, maar het licht brandt wel. Laat ons die versleten kerncentrales nu definitief sluiten, zodat de markt vrijkomt voor propere alternatieven. Voor onze energiezekerheid zijn de kerncentrales niet de oplossing, maar het probleem.” Groen roept de regeringen op om kristalhelder te zijn over het energiepact en de kernuitstap in 2025.

Een incident in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale zorgde voor een automatisch stilvallen van Doel 4. Aangezien Doel 1 en 2 al een hele tijd stil liggen voor onderhoud, en ook Doel 3 niet voor augustus heropstart, wordt er sinds gisterenavond geen elektriciteit meer geproduceerd door kerncentrales in Vlaanderen. Calvo hoopt dat de vele incidenten eindelijk tot de enige mogelijke conclusie leiden: “Laat ons nu ten volle inzetten op hernieuwbare energie, zodat we een propere en zekere energievoorziening hebben, en zo ons steentje bijdragen voor het klimaat.”

Groen wil dat het energiepact ter stemming wordt voorgelegd in alle parlementen. “Tijd om ondubbelzinnig ja te zeggen aan propere energie, en de energiemarkt definitief zekerheid te geven voor de omslag naar hernieuwbare productie”, besluit Calvo