De Klimaattop van Bonn (2015) foto: Groen.be

De VN-klimaatconferentie had volgend jaar in Brazilië moeten plaatsvinden. Maar nu Brazilië heeft afgehaakt, stellen Groen en Ecolo Brussel als alternatief voor.

Begin december start in het Poolse Katowice de VN-klimaatconferentie 2018. Brazilië was kandidaat voor de editie van volgend jaar, maar na de verkiezingsoverwinning van de extreem-rechtse Jari Bolsonaro, trok het land zijn kandidatuur in. De VN zijn nu dus op zoek naar een nieuwe locatie.

Ecolo en Groen stellen voor om de klimaattop volgend jaar in Brussel te organiseren. “In de wereld van Trump, Bolsonaro en in een Europa waar Orban & co. steeds meer impact hebben, moeten we weer aanknopen met de Belgische traditie van Europese en internationale samenwerking,” stelt Kristof Calvo. “Zo’n top organiseren in de hoofdstad van de Europese en internationale samenwerking kan een heel belangrijk signaal zijn.”

Het is meteen een kans voor de (verschillende) regering(en) in dit land om op vlak van klimaatbeleid (hopelijk meer dan) een tandje bij te steken.