…na de geboorte van een kind moet er tijd zijn. Die komt er nu ook voor zelfstandigen… (foto CC Jon de Jong)

De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft zonet unaniem ingestemd met de invoering van vaderschaps- en geboorteverlof voor zelfstandigen. De stemming komt er na meer dan 2 jaar werken rond het thema. Initiatiefnemers Gilles Van den Burre, Kristof Calvo en Evita Willaert, parlementsleden voor Ecolo-Groen, zijn opgelucht. “Dit is een belangrijke doorbraak. Na de geboorte van een kind moet er tijd zijn. Die komt er nu ook voor zelfstandigen.”

Ecolo-Groen, auteur van het eerste ingediende wetsvoorstel over het thema, is heel tevreden. Betaald vaderschapsverlof voor zelfstandigen wordt nu een feit. “Het is één van de dossiers waarvan we hoopten dat het parlement ze in handen zou nemen. Het is heel goed nieuws voor zelfstandige papa’s en meemoeders. Een betere sociale bescherming voor zelfstandigen is voor ons een prioriteit, dus we zijn blij met deze stap vooruit”, aldus Kristof Calvo, fractieleider Groen.

Kamerleden Van den Burre en Willaert beklemtonen dat ook zelfstandige papa’s en meemoeders zo’n periode echt verdienen. “Nu moet enkel de plenaire het wetsvoorstel nog stemmen. De budgettaire inschatting valt ook erg mee dus dit zou moeten lukken. Het kan een voorbeeld zijn van hoe het parlement nog kan werken in deze periode van lopende zaken”, besluiten ze.