Waarschijnlijk worden de muziekfestivals geannuleerd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) deze ochtend verklaard. Groen-fractieleider Kristof Calvo, zelf als voorzitter betrokken bij de organisatie van het Mechelse stadsfestival Maanrock, roept de regering op om enkel maar te communiceren over duidelijke besluiten. Tegelijk vraagt hij meer aandacht voor de precaire situatie van muzikanten, werknemers en freelancers in de sector. Zeker wanneer ook de festivalzomer zou geannuleerd worden, zullen de gevolgen zeer groot zijn. 

“Verklaringen over ‘waarschijnlijk, wellicht, misschien’ zijn niet goed. De coronacommunicatie van Pieter De Crem helpt niet altijd, en dan druk ik mij bewust voorzichtig uit. Organisatoren zijn inderdaad vragende partij voor duidelijkheid. Maar die duidelijkheid realiseer je alleen wanneer je communiceert over genomen besluiten. Verklaringen over mogelijkheden en persoonlijke meningen helpen meestal niet”, aldus Calvo. “Het zou natuurlijk fijn zijn als we, na deze moeilijke periode, elkaar opnieuw zouden kunnen ontmoeten op de festivals, maar gezondheid en veiligheid zijn natuurlijk cruciaal.” 

Wanneer de festivalzomer (deels) geannuleerd wordt, zijn de gevolgen zeer groot. “We mogen als Belgen trots zijn op ons festivalaanbod en al die straffe muzikanten. Maar een zomer zonder inkomsten dreigt grote gevolgen te hebben. Bovenop de reeds genomen maatregelen moeten zowel de federale als de regionale overheden kijken welke maatregelen kunnen genomen worden voor de getroffen muzikanten en medewerkers. Heel veel medewerkers werken met dagcontracten en mislopen dus heel wat steunmaatregelen. Naast duidelijkheid zijn er dus extra maatregelen noodzakelijk”, besluit Calvo.