….betonproblemen bij de Belgische kerncentrales zijn al sinds de jaren 90 bekend, maar onderhoudswerkzaamheden werden op de lange baan geschoven…

De betonproblemen bij de Belgische kerncentrales zijn al sinds de jaren 90 bekend, maar onderhoudswerkzaamheden werden op de lange baan geschoven. Daarover getuigen medewerkers vandaag in de pers. Voor Groen moet er een grondig parlementair onderzoek komen naar de zaak. Federaal fractieleider Kristof Calvo wil een hoorzitting in de Kamer met de top van Engie, vertegenwoordigers van het personeel en het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle).

“Engie heeft heel wat uit te leggen. Zulke problemen ontstaan inderdaad niet op 1 dag. Maar als werken bewust zijn uitgesteld, is dat onaanvaardbaar. Als Engie niet spontaan meewerkt aan dit onderzoek, is voor ons een parlementaire onderzoekscommissie een optie. Dan is men verplicht om alles vrij te geven. Het kan in elk geval niet dat cruciale vragen onbeantwoord blijven”, vindt federaal fractieleider Kristof Calvo.

Volgens de getuigen zijn er zelfs alarmerende rapporten. “Het kan toch niet dat veiligheidsrapporten zomaar worden achtergehouden of genegeerd? Die rapporten moeten vrijgegeven worden door Engie. 100% transparantie, dat is op korte termijn noodzakelijk”, vindt Calvo. De Kamer kan een onafhankelijk expert aanduiden om deze rapporten te analyseren, zodat het parlementair onderzoek grondig kan gebeuren.

Calvo heeft ook vragen bij de rol van het FANC. “De laatste tijd treden ze kordaat op, maar waren ze dan eerder niet op de hoogte van die vaststellingen of rapporten? Of hebben ze Engie gewoon laten doen? Dan is er toch bij het FANC ook een probleem”, besluit hij.