Elke eerste dinsdag van oktober is er normaal gezien de ‘State of the Union’ van de eerste minister. Dit jaar dus niet: 5 maanden na de verkiezingen is er geen nieuwe federale regering. Groen en Ecolo nemen daar geen vrede mee en organiseren zaterdag 26 oktober zelf een ‘Union of the State’: een nationale dialoog tussen burgers, politici en middenveld in de Kamer zelf.

Fractieleiders Kristof Calvo (Groen) en Georges Gilkinet (Ecolo): “Het parlement is er niet alleen voor de Kamerleden, maar van en voor alle Belgen. Op 26 mei stemden record aantal blanco of voor extreme partijen. Ook deze mensen willen we een stem geven in het debat en met hen in gesprek gaan. We stellen de Kamer voor hen open. De deelnemers nemen plaats op de banken waar normaal de parlementsleden en ministers zetelen. Wij zijn er als volksvertegenwoordigers die dag zelf ook bij, maar vooral om te luisteren en te leren.” 

Burgers uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel van verschillende achtergronden,  jong en oud, gelovig of niet, hoger opgeleid of arbeider. Iedereen is welkom om gewoon hun gedacht te zeggen of te luisteren naar anderen en hen te ontmoeten. “Vooral de ontmoeting willen we stimuleren. Als mensen met elkaar praten, ontdekken ze dat ze vaak dat ze meer gemeen hebben dan dat ze op het eerste zicht denken.”

Calvo: “Heel veel burgers roepen niet, maar verdienen het wel om gehoord te woorden. Dat is wat we tijdens de nationale dialoog gaan doen: naar elkaar luisteren en elkaar ontmoeten. De vraag hoe we elkaar meer kunnen ontmoeten in dit land zal trouwens centraal staan. Als we willen dat België werkt, moet een volgende federale regering daar volop werk van maken”

De ‘Union of the State’ of nationale dialoog gaat door op zaterdag 26 oktober om 10u30 in het federaal parlement. Het aantal plaatsen is om praktische redenen beperkt tot 150. “Maar als het een succes is, kan er een zeker een nieuwe editie volgen”, besluiten Calvo en Gilkinet.

Praktische informatie:

? Voor wie?

Voor iedereen. Burgers uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel van verschillende achtergronden, jong en oud, gelovig of niet, hoger opgeleid of arbeider. Iedereen is welkom om gewoon hun gedacht te zeggen of te luisteren naar anderen en hen te ontmoeten. De vraag hoe we elkaar meer kunnen ontmoeten in dit land zal trouwens centraal staan.

? Deelnemen?

Inschrijven ten laatste tegen 23 oktober via unionofthestate@groen.be. Om veiligheidsredenen ben je verplicht je GSM-nummer op te geven. Plaatsen zijn beperkt tot 150, net zoveel als het aantal parlementsleden, dus wees er snel bij.

✅ Waar en wanneer?

Wanneer? Zaterdag 26 oktober, 10u00- 13u00
Waar? Federaal parlement, aanmelden Leuvense weg 13 met identiteitskaart

Gratis kinderopvang
Gratis Lunch