..positief dat CD&V en Open VLD zich nu ook verzetten tegen een overhaaste miljardenaankoop van nieuwe jachtvliegtuigen… (foto: Antonio Ponte, CC-BY-NC-SA-2.0)

CD&V en Open VLD willen een onafhankelijk onderzoek naar een levensduurverlenging van de Belgische F-16’s. Groen reageert positief op het nieuws dat beide regeringspartijen zich nu ook verzetten tegen een overhaaste miljardenaankoop van nieuwe jachtvliegtuigen. “N-VA en premier Michel kunnen niet anders dan hieraan gehoor geven. Na de oproep van de oppositie volgen nu ook twee regeringspartijen. Zo’n onafhankelijk onderzoek moet er nu snel komen. Dat maakt ook de opschorting van de aankoopprocedure onafwendbaar”, aldus federaal fractieleider Kristof Calvo en Kamerlid Wouter De Vriendt.

Minister Vandeput houdt voorlopig de boot af. “Onbegrijpelijk”, vinden Calvo en De Vriendt. “Wanneer valt eindelijk zijn frank? Ook Vandeput moet toch begrijpen dat gewoon doordoen geen optie meer is? Of is het echt wachten op een andere minister van Defensie voor een andere aanpak van dit dossier?”, vraagt Calvo zich af.

Groen voelt zich gesterkt door de uitkomst van de VRT-De Standaard peiling. De peiling in Vlaanderen is vóór 17 maart afgenomen, voor de heisa rond de vervanging van de F-16’s is losgebarsten. Desondanks vond toen al 47 procent van de ondervraagde Vlamingen dat ons land geen nieuwe jachtvliegtuigen moet aanschaffen. “Er is geen draagvlak voor de plannen van Vandeput. We blijven daarom aandringen op een opschorting van de miljardenaankoop. Met de steun van CD&V en Open VLD voor een onafhankelijk onderzoek krijgen we hopelijk ook doorbraak”, besluit De Vriendt.