Dit artikel verscheen in Het Laatste Nieuws / Mechelen-Lier op 28 maart 2020.

Wat doet een volksvertegenwoordiger op het ogenblik dat het coronavirus het land in zijn greep heeft en de regering beschikt over volmachten? In het geval van Kristof Calvo is dat alvast niet lui achteroverleunen, wel werken. “De rol van een volksvertegenwoordigers is nu: pijnpunten signaleren en oplossingen aanreiken”, zegt de Mechelaar. Al is het dan veelal van thuis uit. Zijn kot komt Calvo nog enkel uit voor het hoogstnodige. “Nooit gedacht dat we familiefeestjes zouden houden op Skype.”

Hoe groot is de impact van de coronacrisis op jouw leven?

“Zoals bij iedereen staat alles op zijn kop. In de Kamer vinden alleen nog de essentiële vergaderingen plaats met louter de fractieleiders. Het parlement is ook gesloten op het moment dat er geen zittingen zijn, om de medewerkers te beschermen. Voor het overige werden alle vergaderingen vervangen door videoconferenties, maar het is wel belangrijk dat we ons werk kunnen blijven doen. En een ding is positief: mijn nieuwe bureau thuis is gezelliger dan mijn bureau in de Kamer. (lacht)”

“Ook op persoonlijk vlak is het wennen. Dingen die voorheen vanzelfsprekend waren, zijn dat plots niet meer. Feesten met de familie doen we nu via Skype, iets wat we vroeger uiteraard nooit deden. Ik ga regelmatig een uur of twee wandelen om mijn ideeën op een rijtje te zetten.”

Welke taak zie je in deze crisistijd voor jezelf weggelegd als politicus?

“Het is niet het moment om kritiek te leveren. Er zijn mensen die nu keihard aan het werken zijn om alles rond te krijgen. Wel is het de opdracht van volksvertegenwoordigers om pijnpunten te signaleren en oplossingen aan te reiken. Zo heb ik de premier namens Groen deze week vijftig voorstellen gedaan. Dat gaat over bijvoorbeeld het beter verspreiden van mondmaskers bij onder meer ook apothekers en tijdelijke werkloosheid voor kunstenaars en freelancers.”

Die premier leidt een regering in lopende zaken, maar heeft wel volmachten. Hoe voel je je daarbij?

“Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. De regering steunen vanuit het parlement, is een risico. Maar dat is kleiner dan het risico dat de mensen lopen in de ziekenhuizen, de zorgverlening, de winkels. Eendracht maakt macht, is meer dan een slogan. Meer dan ooit moeten we samenwerken aan oplossingen.”

Heb je schrik om zelf ziek te worden?

“Toch wel, zoals iedereen. Het virus is een onzichtbare vijand. Als je kijkt naar de Italiaanse ziekenhuizen, leest dat artsen moeten kiezen tussen patiënten. Dat maakt iedereen angstig en onzeker. Maar tegelijk zorgt het virus ook voor een golf van solidariteit, die hoop en houvast geeft.”

Applaudisseer je elke avond voor de zorg?

“Hier in de straat wordt ‘s avonds geapplaudisseerd en muziek gemaakt vanuit de ramen en ik heb al een paar keer meegedaan. Ik hoop dat de politiek achteraf de mensen niet zal vergeten die nu het land rechthouden. Laat elke politieke partij beseffen hoe noodzakelijk een sterke zorgsector is.”

Je bent ook voorzitter van Mechelen Feest. Welke gevolgen heeft corona voor De Zomer Is Van Mechelen?

“Het is nog heel erg vroeg om daar uitspraken over te doen. We volgen het uiteraard op en zullen tijdig knopen doorhakken. Nu we elkaar een tijdje moeten missen, zou de festivalzomer extra leuk kunnen zijn, maar we moeten kijken hoe de situatie evolueert en gaan uiteraard nooit risico’s nemen. Ook voor de culturele sector en de artiesten zou het goed zijn mocht de festivalzomer plaatsvinden. Fingers crossed.”kristof calvoCopyright © 2020 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden