Het programma van De Zomer is van Mechelen (DZIVM) kan door de coronacrisis niet doorgaan in zijn klassieke vorm. Geen Maanrock, Ottertrotter of Parkpop zoals altijd, maar toch zal er heel wat te beleven zijn. Mechelen Feest heeft immers een alternatief programma uitgewerkt. En dat programma is ambitieus en verrassend. Het is overal in Mechelen: van de voet van de Sint-Romboutstoren, in de dorpen en wijken tot aan de voordeur van de Mechelaars. En het is er voor iedereen: van pop en rock tot klassiek.

“Zo’n alternatief programma uitdokteren was niet evident, maar ik ben fier op het resultaat. Meer kleinschalig kan ook bijzonder groots zijn. We brengen het feest tot aan de voordeur en tot in de huiskamers van de Mechelaars. We werken volop met lokale partners en muzikanten. Ik ben er zeker van dat bepaalde nieuwigheden ook vaste waarden zullen worden”, aldus Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest. 

Muziek op wieltjes

De muziek rolt deze zomer letterlijk op wieltjes. Want elke vrijdag en zaterdag zal een mobiele dj langs Mechelse wijken en dorpen trekken met zomerse hits voor alle leeftijden. DJ Caravan (Sam Verhoeven) ontwikkelde hiervoor een ecologische bakfiets uit gerecycleerde materialen.

De dj zal elke vrijdag naar een wijk of dorp in Mechelen trekken. Op zaterdagen kan je hem tegenkomen op verschillende plaatsen in het centrum van Mechelen. Enthousiaste Mechelaars kunnen de dj ook uitnodigen in hun buurt of vakantiestraat. Daarvoor kunnen zij een e-mail sturen aan info@dezomerisvanmechelen.be.

Klassiek met Casco Phil

Naast muziek in de straten van Mechelen, zullen er ook dit jaar optredens georganiseerd worden voor een ruim publiek. Met het Mechelse orkest Casco Phil worden verschillende activiteiten georganiseerd. Klassiek aan het water is een muzikale avondwandeling langs de prachtige natuuromgeving van het Mechels Broek op 23 augustus. Met Klassiek in den botaniek ontwaakt Mechelen met de mooiste ochtendklanken. Elke zondagochtend in augustus (2, 9, 16 en 23 augustus) zal er een ochtendconcert gespeeld worden in de kruidtuin.

Casco Phil, een vaste partner van Mechelen Feest, is enthousiast over de nieuwigheden: “Als Mechels orkest zijn we blij én dankbaar dat we deze zomer mogen samenwerken met Mechelen Feest. Dit ­­is voor ons een het perfecte scenario: muziek brengen op prachtige locaties in onze stad. We kijken ernaar uit om terug voor een Mechels publiek te spelen. Voor de concerten in de kruidtuin werken we met verschillende solisten, een strijkersensemble en ons koperkwintet. De vier concerten krijgen zo elk een volledig verschillende invulling. De wandelingen in Mechels Broek zijn ook voor ons uitdagend, want we gaan samen met de bezoeker experimenteren met muziek en beweging.”, aldus Pieter Lembrechts van Casco Phil.

Predikheerlijke Zomer

Daarnaast ontstaan er alternatieve, kleinschalige festivals door een samenwerking met verschillende diensten van de Stad Mechelen. Eind augustus organiseren Mechelen Feest, het Cultuurcentrum, Jazzzolder en Het Predikheren het festival ‘Predikheerlijke zomer’. De line-up is divers met artiesten uit alle genres. Voor deze evenementen wordt er gewerkt met een reservatie- of telsysteem.

Cultuurschepen Björn Siffer is tevreden met de hoofdrol voor de nieuwe bibliotheek en Mechelse culturele spelers: “Het Predikheren is naast de mooiste bibliotheek van Vlaanderen ook een plek voor ontmoeting en fijnproevers. Op de binnenkoer van het Predikheren programmeert het Cultuurcentrum samen Jazzzolder en Mechelen Feest een reeks unieke optredens met fijne jazz, stand-up comedy, jong talent uit Mechelen, feeërieke luisterpop, een leuk kinderprogramma en Vinyl Sundays. Ook onze Barbib gaat opnieuw open. Genieten van de zomer in een prachtig kader: Predikheerlijk”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. 

Onze toren, onze trots

Ook artiesten met nationale bekendheid krijgen dit jaar terug een podium. Daarvoor wordt artiesten ontvangen op dé trots van Mechelen: de Sint-Romboutstoren. Artiesten zoals Gunther Neefs, Brihang en Ikraan bestijgen de 97 meter hoge toren en spelen hun repertoire voor de hele stad. Deze concerten zullen gedurende de zomermaanden verspreid worden via de online kanalen van De Zomer is van Mechelen

De toren brengt alle Mechelaars ook letterlijk samen, want op 20 juli bouwt iedereen samen een groots terras onder de Sint-Romboutstoren. Alle 291 oude lampen werden vervangen door ledverlichting. De toren zal op een feestelijke manier aangestoken worden en om dit te vieren, zullen de terrassen op o.a. de Grote Markt en Wollemarkt extra uitgebreid worden. Zo kan iedereen de horeca steunen en genieten van het indrukwekkende uitzicht. 

Belpop uit Mechelen

Het programma zal grotendeels bestaan uit nieuwe evenementen, maar wie oplettend is, herkent ook verschillende klassiekers met een twist. De Belpop Bonanza Stadswandeling is daar één van. Dit is een unieke wandeling langs de plekken waar muzikale geschiedenis is geschreven. De route is uitgestippeld door theatermakers Jan Delvaux en Jimmy Dewit. Wandelaars kunnen vanaf 21 juli langs 10 verschillende locaties een QR-code scannen en zo de Mechelse belpop geschiedenis leren kennen via verschillende video’s.

Samenwerken aan een unieke zomer

Onder het programma van De Zomer is van Mechelen vallen dit jaar ook evenementen van andere Mechelse organisatoren. “In deze periode heeft elke organisatie nood aan samenwerking. We zoeken samen hoe we elkaar kunnen versterken binnen het culturele veld van Mechelen”, aldus Kristof Calvo. Mechelen Feest ondersteunt verschillende initiatieven zoals het alternatief programma ‘Beethoven Bubbels’ van Festival van Vlaanderen in Mechelen (Lunalia) en het driedaags online festival Festiviral. “Het programma zal ook nog verder aangevuld worden. Want voortdurend duiken er nieuwe initiatieven op.”, besluit Calvo.

Al het nieuws over het zomerprogramma De Zomer is van Mechelen word bekendgemaakt op www.dezomerisvanmechelen.be of via Instagram en Facebook.