…de taxshift is mislukt: Johan Van Overtveldt kan dit toch niet blijven ontkennen…

Uit onderzoek van de KULeuven blijkt dat de taxshift een gemiste kans is. Groen waarschuwde meermaals voor dit scenario. “De taxshift kon anders en beter. De factuur is niet gedekt, het effect op jobcreatie is beperkt, en de armste 20%, waaronder veel gepensioneerden, zijn de dupe. ? Groen pleit alsnog voor een bijsturing, vooral gericht op de laagste en middeninkomens”, stelt Kristof Calvo, fractieleider van Groen.

Voor Groen is het onbegrijpelijk dat de regering-Michel de taxshift niet heeft gericht op de laagste en middeninkomens. “Het effect qua jobcreatie had vele malen groter kunnen zijn als de taxshift gericht was op de laagste en middeninkomens. Nu is het een algemene belastingverlaging geworden, die wordt gecompenseerd door gestegen indirecte belastingen. Hier zat veel meer in”, aldus Calvo.

Ook het feit dat de taxshift een gat in de begroting slaat, is voor Groen onbegrijpelijk. “We hebben vaak genoeg oplossingen aangeboden, maar de regering-Michel wil maar niet luisteren. Ze negeert nu al jaren de brede roep om rechtvaardige fiscaliteit. In plaats van de kost door te rekenen aan de bevolking via duurdere facturen pleitte Groen voor een financiering via een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. De belastingen in ons land moeten eerlijker, groener en eenvoudiger en de taxshift van Johan Van Overtveldt is net daarom een enorme gemiste kans”, besluit Calvo.