foto: www.SeniorLiving.Org

…effectentaks zonder effect: net de meest gegoede burgers hoeven niet bij te dragen…

Uit onderzoek van De Tijd blijkt dat de meest vermogende Belgische families de effectentaks omzeilen. Nadat Ecolo-Groen en ook de Raad van State hiervoor waarschuwden, blijkt vandaag dat de effectentaks zijn doel voorbijschiet. Groen roept de regering op om de effectentaks te vervangen door waterdichte wetgeving, zodat het gat in de begroting niet verder ontspoort. “We hebben zo vaak gewaarschuwd voor de effectentaks zonder effect. Net de meest gegoede burgers hoeven niet bij te dragen. Op vraag van Open VLD en N-VA zijn zodanig veel uitzonderingen ingebouwd dat de effectentaks te complex is geworden en dus makkelijker te omzeilen. Dit is slechte wetgeving”, stelt Kristof Calvo, fractieleider Groen.

Het advies van oppositie en Raad van State werd totaal genegeerd, terwijl nu blijkt hoe pijnlijk accuraat dat advies was. “Aandelen op naam werden in de effectentaks ontzien. Gevolg: de grootste zakenfamilies zetten hun aandelen op naam, en omzeilen zo de effectentaks. Laat ons aandelen op naam dus ook belasten.” Groen is bereid om een dergelijk initiatief te steunen vanuit de oppositie. “Wij roepen de regering op om waterdichte wetgeving voor te stellen, die zich echt richt op de grootste vermogens. Dan mogen al die andere taksen wat ons betreft in de prullenmand”, aldus Calvo.

De effectentaks was het sluitstuk van het zomerakkoord van 2017. “Men doet grote verklaringen over fiscale rechtvaardigheid, maar bij de kaaimantaks, de speculatietaks en nu ook de effectentaks geldt telkens hetzelfde resultaat: de grootste vermogens ontspringen de dans. Alweer slechte wetgeving, alweer een begroting op los zand. De kritiek van Europa vandaag is volledig terecht. Onze belastingen moeten eerlijker en eenvoudiger”, aldus Calvo.