Foto: CC EU-Council

… premier is toch geen halftijds job…

Premier Charles Michel vervangt Olivier Chastel als MR-voorzitter. Hij zal beide functies combineren. “Dit is toch wel een vreemde move. Premier is toch geen deeltijdse job? Een premier moet tot de laatste dag vooral de belangen van het land centraal plaatsen. Nu zal hij onvermijdelijk vooral met de partijbelangen bezig zijn. Dat is jammer. Lopende zaken dreigt met een premier-partijvoorzitter 100% campagnetijd te worden, terwijl wij hopen dat de Kamer nog enkele belangrijke doorbraken kan realiseren”, aldus Kristof Calvo, federaal fractieleider Groen.

De Franstalige liberalen hebben maandagochtend op het partijbureau de lijsttrekkers voor de verkiezingen van 26 mei goedgekeurd. Olivier Chastel trekt de Europese lijst, en wil zich op die campagne concentreren, kondigt hij aan. Premier Charles Michel neemt dus blijkbaar het roer over. Hij blijft wel op post als eerste minister, zolang de regering in lopende zaken geen opvolger heeft, blijkt nu.

Calvo vindt het dus vreemd dat Michel de twee functies zal combineren, maar ziet ook wel voordelen. Hij rekent erop dat de premier-partijvoorzitter er alles zal aan doen om de nationale klimaatwet door de Kamer en de Senaat te loodsen voor het einde van de legislatuur. “MR, waar Michel nu dus ook partijvoorzitter van is, steunt onze klimaatwet. Alleen willen CD&V en Open VLD, de regeringspartijen van premier Michel, voorlopig niet mee. Mijn oproep aan de premier-partijvoorzitter is dan ook: overtuig je regeringspartners om die klimaatwet mee te steunen. België snakt naar zo’n klimaatdoorbraak”, besluit Calvo.