…milieu is al sinds dag 1 de blinde vlek van de regering-Michel… (foto: stampmedia CC)

“Er was gewoon niets om uit te leggen. Klimaat en milieu is al sinds dag 1 de blinde vlek van de regering-Michel.” Zo reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo op de eerste verklaringen van premier Charles Michel op de klimaatmars. Volgens de premier had het klimaatbeleid beter gecommuniceerd moeten worden.

“We hebben even moeten wachten op een reactie van de premier. Nu is er één. Maar het is wel een erg teleurstellend antwoord op de brede roep om meer klimaatambitie. Een klimaatpremier zal Michel wellicht nooit worden, maar door het gebrek aan klimaatbeleid af te doen als een communicatieprobleem toont hij aan dat hij werkelijk niets begrepen heeft van het klimaatprotest”, aldus Calvo.

“Een nog relatief jonge premier als Charles Michel zou het signaal van de klimaatgeneratie moeten omarmen. Net als Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) zegt hij dat er al veel gebeurt, maar dat het beter uitgelegd moet worden. Dat slaat nergens op. Het protest is geen aanmoediging om gewoon verder te doen, maar net om een heel andere koers te varen: veel ambitieuzer dan vandaag”, zegt Calvo. Calvo hoopt dat in de schoot van de Kamer – ook al is het een situatie van lopende zaken – nog voor de verkiezingen minstens een basis kan gelegd worden voor een nationale klimaatwet, een eis van de klimaatmanifestanten.

Mogelijkheden zijn er genoeg, vindt hij. “Ook op federaal niveau. Denk bijvoorbeeld aan de NMBS, de klimaathefboom bij uitstek voor de federale regering. Zondag waren er onvoldoende treinen om de manifestanten naar Brussel te brengen. Dat is ook de situatie op gewone werkdagen. Wanneer het treinaanbod ruimer en stipter zou zijn, zouden heel veel Belgen meteen de auto laten staan.”