…met een lege maag of meer onbetaalde facturen zullen mensen niet sneller een baan vinden, integendeel…

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) geeft de RVA de opdracht om de impact van een snellere daling van de werkloosheidsuitkering te onderzoeken. Werkzoekenden zouden dan veel sneller terugvallen op een minimumuitkering. Peeters geeft daarmee toe aan Open VLD en N-VA. Groen begrijpt de houding van CD&V niet.

“Dit belooft weinig goeds voor de zogenaamde arbeidsdeal. Werkzoekenden in armoede duwen is geen oplossing. Met een lege maag of meer onbetaalde facturen zullen mensen niet sneller een baan vinden, integendeel”, aldus fractieleider Kristof Calvo en Kamerlid Evita Willaert.

Calvo begrijpt niet waarom CD&V met zulke voorstellen de begrotingsonderhandelingen aanvat. “Is CD&V nu ook al de studiedienst voor de asociale voorstellen van N-VA? Om de begroting terug op koers te brengen wijst N-VA telkens naar de sociale zekerheid. CD&V stapt blijkbaar mee in die logica. De terechte eis naar meer rechtvaardige fiscaliteit lijkt bovendien ook helemaal van tafel. Terwijl deze begrotingsoefening de laatste kans is om daar nog iets aan te doen”, aldus Calvo.

Willaert vraagt zich af wat er nog overblijft van de regeringsbeloftes om de uitkeringen te verhogen. “Die belofte wordt maar niet ingelost. Ze dateert van Rerum Novarum 2008 bij monde van Yves Leterme. Maar het gebeurt maar niet. Ondertussen duiken er wel nieuwe plannen op om uitkeringen versneld te verlagen. Armoede werkt niet, de armoede echt bestrijden daarentegen wel”, besluit het groene Kamerlid.