“Kennedy wou ooit landen op de maan. Wat is onze droom, onze ambitie voor België?” Die vraag beantwoorden Ecolo en Groen met BE.invest, een uitgebreid investeringsplan voor ons land tot 2030. We riepen het bedrijfsleven op om mee te schrijven, spraken belangrijke actoren uit het middenveld, gingen in gesprek met experts en organiseerden themasessies over deelinvesteringen. Het resultaat is een ambitieus investeringsplan in tal van domeinen, over alle beleidsniveaus heen. Van hernieuwbare energie over digitale economie tot zorg en onderwijs: het totaalplan BE.invest stelt duidelijke doelen voor 2030 en geeft België de boost die het nodig heeft.

download hier het volledige plan (pdf, 1,2 MB)

De weg naar BE.invest: colloquium en lunchgesprekken

Na politieke vernieuwing wil Ecolo-Groen nu een nationaal investeringsplan bovenaan de federale politieke agenda krijgen.

In maart en april 2017 brachten we daarom allerlei mensen rond de tafel in de Kamer. Op uitnodiging van Kristof Calvo & Jean-Marc Nollet, fractieleiders van Ecolo-Groen, waren onder andere Jonathan Holslag (VUB), Marc Leemans (ACV), Karel Van Eetvelt (Unizo) en Bernard Delvaux (CEO Sonaca) van de partij. Door belangrijke stemmen uit de samenleving aan het woord te laten hopen ze het debat over een nationaal investeringsplan nieuw leven in te blazen.

Dit jaar, 2017, moet voor Ecolo-Groen een gedragen investeringsplan opleveren, nationale economische prioriteiten tussen nu en 2030.  Met BE.invest wil Ecolo-Groen daarin het voortouw nemen.

Het is een uitgestoken hand aan premier Michel om samen aan zo’n plan te schrijven. Niet toevallig is er bijzondere aandacht voor energie-efficiëntie, digitale agenda en spoorinfrastructuur in het programma. Ook de financiering van het plan en de samenwerking met de private sector is een belangrijk thema.

Op 10 maart debatteerden we in een BE.invest-colloquium in de Kamer over de macro-economische impact van publieke investeringen, de rol van de privé-sector en de nood aan een nationale industriële strategie. Sprekers waren toen Bernard Delvaux (CEO Sonaca), Chantal Kegels (Planbureau), Edward Roosens (VBO), Jonathan Holslag (VUB), Marc Leemans (ACV), Karel Van Eetvelt (Unizo), Kristof Calvo en Jean-Marc Nollet (fractieleiders Ecolo-Groen).

Daarna volgden eind maart en eind april nog vier lunchgesprekken, met ondermeer Pierre-Emmanuel Noël (Europese Investeringsbank),  Francis Carnoy (Confédération Construction Wallonne), Juliette Walckiers (Inter-Environnement Wallonie), Koenraad Van Loo (FPIM), Dominik Bach (KfW) en Dominique Leroy (Proximus).

Sfeerbeelden BE.invest-colloquium
(10/3/2017 @ De Kamer)