beeld: FAVV

…FAVV slaagt er opnieuw niet in problemen in de voedingsketen op tijd te signaleren. Dit moet echt anders…

Voor Ecolo-Groen is het vleesschandaal bij vleesbedrijf Veviba een zoveelste bewijs dat de controle van de voedingsketen in ons land nog steeds niet goed functioneert. Het gesjoemel van Veviba is het derde schandaal op een paar jaar tijd, na de fipronilcrisis en de affaire met het besmette paardenvlees. “De consument heeft recht om te weten wat er op zijn of haar bord ligt. Daarvoor moet het voedselagentschap FAVV goed functioneren. Opnieuw slaagt het FAVV er niet in problemen in de voedingsketen op tijd te signaleren. Dit moet echt anders”, stellen Anne Dedry en Kristof Calvo, kamerleden van Groen. Ecolo-Groen heeft de commissie volksgezondheid in de Kamer samengeroepen voor een speciale zitting volgende maandag.

Het bedrijf Veviba, onderdeel van de groep Verbist die ook al in opspraak kwam voor dierenmishandeling, sjoemelde met de houdbaarheidsdatum van ingevroren vlees. Bovendien werd vlees verwerkt in bereide vleeswaren die niet geschikt zijn voor consumptie. Het FAVV kan nu nog niet uitsluiten dat het gevaar voor bacteriële besmetting geweken is. “Dit is ernstig. Er liep reeds in 2016 een klacht binnen over het vlees van dit bedrijf. Daar is blijkbaar niets mee gebeurd. Andermaal bewijst dit dat het FAVV steken laat vallen. Met gezondheidsrisico’s voor de bevolking als gevolg. Hoe kunnen de mensen nu nog vertrouwen hebben in de versheid van de producten die ze kopen?”, vraagt Dedry zich af.

Ecolo-Groen wil een grondige doorlichting van het FAVV en de manier waarop ons voedsel gecontroleerd wordt. “Het FAVV moet 365 dagen per jaar instaan voor de veiligheid van ons voedsel, en dergelijke schandalen tijdig op het spoor komen, nog voor het vlees in de rekken en op het bord van de mensen terechtkomt. Het FAVV moet de consumenten beschermen. We verwachten concrete maatregelen van de regering”, besluit Calvo.

Share This